Waarom paardentherapie 2017-07-18T10:47:00+00:00

WAAROM?
Therapie of coaching met paarden

Paarden zijn kuddedieren. Ze reageren op gedrag, gedachten en gevoelens die geuit worden in de lichaamshouding. Doordat paarden ooit prooidieren waren, kunnen ze signalen van mensen oppikken die in mens-mens-communicatie onopgemerkt blijven. Paarden zijn dus hooggevoelig, want dat hadden ze vroeger nodig om te overleven.

De onderste steen boven

In de omgang met paarden laten mensen van nature, bijna automatisch, zichzelf zien. Door het paard te ‘lezen’, krijgt de therapeut inzicht in de (gedragingen van de) cliënt. Oude patronen ontlopen kan niet. Door het contact met het paard komt de onderste steen feilloos boven. Onbewuste en bewuste patronen worden zichtbaar gemaakt, waardoor een ingang tot verandering ontstaat.

‘Live’ feedback

Paarden reageren vrijwel direct en waardevrij op wat er gebeurt. Cliënten krijgen dus ‘live’ feedback en leren daardoor bewust handelen en veranderen. Gedachten en gevoelens komen meer op één lijn. Ervaring met paarden is overigens niet nodig. Sterker nog: geen ervaring is ook een voordeel. Je moet dan immers wel buiten je comfortzone komen.

Horse Boy Method

Horse Dancers werkt met de Horse Boy Method, een bewezen methodiek voor neuropsychiatrische aandoeningen. De Horse Boy Method bestaat uit vier kernelementen:

  1. Ervaringsgericht (sensorisch). Liggen op en knuffelen met een paard heeft een sterk rustgevend effect. Prikkelgevoeligheid wordt verminderd en de cliënt ervaart een diep gevoel van ontspanning.
  2. Vrijheidsdressuur. De therapiepony een heleboel trucjes, wat met name voor kinderen erg prettig is. Ieder klein gebaar lokt een reactie van het paard uit. Dat is de basis voor de ontwikkeling van zogenaamd beurtgedrag: oorzaak-gevolg, actie-reactie. Met andere woorden: de ontwikkeling voor communicatie met de buitenwereld.
  3. Back-riding. Het kind zit voorop bij de therapeut in het zadel. Door de bewegingen van het paard wordt het ‘feelgoodhormoon’ oxytocine aangemaakt en dat verlaagt het stressniveau van het kind drastisch. Minder stress = meer ruimte voor groei en ontwikkeling. Met specifieke spelletjes gaan we op ontdekkingstocht en verbreden we de kennis.
  4. De Lange Lijnen. Werken met de lange lijnen of teugels is het alternatief voor back-riding. Dit is de methode als het kind te groot is om samen in het zadel te zitten. De uitgangspunten en spelletjes zijn hetzelfde als bij back-riding.

KINDERCOACHING

Kinderen zijn niet goed in stilzitten. Met paardentherapie hoeft dat ook helemaal niet. Bewegen en kinetisch leren staan centraal. Dat is niet alleen leuk voor het kind, maar ook goed voor de hersenen: kinderen leren in en door beweging, door te doen.

Ontwikkelingsdoelen

Kindercoaching is gericht op het uitbreiden van vaardigheden die kinderen nodig hebben in hun ontwikkeling. Dat begint bij wat een kind al kan. Bestaande vaardigheden worden gebruikt voor nieuwe ingangen, denk aan een specifieke interesse of fascinatie. Dat wordt gekoppeld aan ontwikkelingsdoelen.

Ervaringsgericht leren

Probleemgedrag hangt samen met stress. Juist daarom is een positieve benadering zo belangrijk, want kinderen leren vooral als ze zich prettig en veilig voelen. Bij Horse Dancers krijgen kinderen in een veilige, natuurlijke omgeving de ruimte om ervaringsgericht te leren. Alle zintuigen worden aangesproken. Fouten maken mag en successen worden gevierd. Dit versterkt de eigenwaarde en zelfstandigheid van het kind.

Humor, zelfspot en een goede dosis rebellie, gecombineerd met vakkennis, improvisatievermogen en nieuwsgierigheid

Benieuwd wat Horse Dancers voor jou kan betekenen? Ontdek wat anderen zeggen of neem direct contact op.