Ontmoet jezelf door de ogen van een paard 

“Op een vriendelijke manier in de hoek gedreven”

Ontmoet jezelf door de ogen van een paard door een sessie paardencoaching.
Lees het verhaal en bekijk de video van de sessie voor

“4 handen op 1 buik”

 

Oude patronen aanpakken

Noëmie heeft nooit eerder contact gehad met paarden. Eerlijk gezegd zijn paarden best spannend. Groot en indrukwekkend. De nieuwe taak die Noëmie heeft gekregen, door de geboorte van haar zoontje, heeft ertoe geleid dat zij op zoek is naar haarzelf.

Je ontmoet jezelf in de taken die je krijgt, oude patronen komen naar boven en blijven spelen wanneer het geen plek heeft gekregen. 

Na het jarenlange pestverleden is zij gewend zich weg te cijferen.

Lucille Werner, de moeder die haar in dit proces begeleid, gunt het haar van harte om sterker in haar schoenen komen te staan. Sterk te staan voor haarzelf en voor haar zoontje. 

Als een echt paardenmeisje wist Lucille een ding zeker: Je ontmoet jezelf door de ogen van een paard waardoor je een  duidelijke reflectie krijgt op waar je op dat moment staat.Als je goed voor jezelf kan zorgen kan je er ook zijn voor je kindje. Maar als je telkens weer jezelf tegenkomt in de dagelijkse taken als moeder, kun je er niet volledig zijn.

Noëmie haalt haar kracht uit het zorgen voor haar zoontje Aidan en daarom wil zij graag sterk zijn voor hem. Dit is nu haar ultieme motivatie. Een motivatie die er nog nooit eerder was en nog nooit zo groot voelde!

Door de ogen van het paard


Het was toch wel een beetje spannend om ineens met het paard in de paddock te staan. Wie weet wat er gaat gebeuren?
De eerste opdracht hielden we klein en toegankelijk voor Noëmie.

Wat was de opdracht?

Maak contact met het paard en kijk op dat moment wat er goed voelt voor jou. Niets is goed of fout.

Wat gebeurde er?

Het gedrag van het paard begon terughoudend met het neuzen aan haar handen, haar armen. De oren van het paard staan naar voren, de aandacht bij Noëmie.

Noëmie probeert de neus te aaien. Het paard trekt de neus weg en begint met snuffelen aan de jas. Noëmie laat dit gebeuren. Het paard begint te knabbelen aan de jas, de bandjes die aan de jas hangen, de zakken. Noëmie wijkt een paar stappen terug. Het paard toont steeds hetzelfde gedrag- repetitief knabbelen aan dezelfde dingen. Net zoals het paard herhaald Noëmie haar handeling en zet weer een stap terug, tot dat zij niet verder terug kan wijken.  Noëmie staat vervolgens met de rug naar de bakrand. Het paard heeft zijn neus in haar gezicht, oren naar voren. Noëmie buigt haar rug door en wil verder ontwijken maar dit lukt niet.

Het paard blijft onderzoeken, met de oren naar voren en de neus rondom Noëmies hoofd.

Ontmoet jezelf

Aan het gezicht en de ontwijkende lichaamshouding van Noëmie is te zien dat dit niet meer heel prettig is voor haar. Hoewel zij zich niet prettig voelt is er nog geen grens aangegeven. Zij probeert te ontwijken met de bedoeling meer ruimte te kunnen creëren, maar kan nergens meer heen omdat zij letterlijk “klem zit”.

Kortom is zij op een vriendelijke manier in de hoek gedreven.

Je zag dat het paard steeds meer durfde bij Noëmie. Het werd een stijgende lijn van onderzoeken. Ook werd het paard liefdevol-brutaler en duidelijker in het innemen van de ruimte tijdens het onderzoeken, met een vriendelijke houding naar Noëmie toe. Noëmie zelf had daardoor steeds minder ruimte om te “zijn”.

Waar is de grens? Hoe ver mag het paard nog gaan? Voel je je nog prettig?

Dus?

Waar is de grens? Hoe ver mag het paard nog gaan? Voelt Noëmie zich nog prettig?

Ik heb de antwoorden op de vragen gekregen….

Jullie mogen nog even wachten tot de uitzending op

 

6 maart om 20.25 op NPO3!

2018-03-03T18:38:49+00:00