Loslaten

Rust in je hoofd 3

Loslaten.
Een van de moeilijkste onderwerpen in het leven.
Niet alleen loslaten van spanning. Maar ook loslaten van controle, loslaten van toxische reacties in je leven.

 

 

  • Loslaten van … perfectionisme

  • Loslaten van … iemand

  • Loslaten van … oude patronen

  • Loslaten van … stress

  • Loslaten van … angst

Telkens komt dit onderwerp weer op mijn pad.
Het wordt dus tijd om wat meer aandacht te besteden aan het loslaten.
Flexibiliteit tegenover dwangmatigheid. Loslaten tegenover vasthouden.

Loslaten

Ik ben er ontzettend goed in! Aan de andere kant ben ik er verschrikkelijk slecht in.

Contacten loslaten kan ik makkelijk, wanneer ik merk dat deze mij op een negatieve manier beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor een baan die niet bij mij past of gedragspatronen die ik wil veranderen. Hier ben ik bewust mee bezig en reflecteer. Ik heb geleerd gedachten en emoties te onderscheiden tussen behulpzaam en ongunstig voor dit moment.

Je zou het makkelijk kunnen zeggen: Ik heb geleerd mijn hoofd en hart tijdelijk te sluiten (los te laten). Terwijl dit misschien wat negatief klinkt is het eigenlijk in de praktijk helemaal niet slecht.

Stel je voor: Je hart is net een kind. Je wil het beschermen, wanneer er gevaar is. Je wil ervoor zorgen, liefde tonen, er goed op letten. Als je dit niet doet, stopt het met lachen en spelen en stopt het uiteindelijk ook om echt te “leven”. Het wordt stil en zonder stem.

Aan de andere kant is het lastig om controle los te laten, loslaten van zogenaamde zekerheid. Wie kent het niet, de doom-scenario die zich in je hoofd kan afspelen, van kwaad tot erger. Dit maakt dat ik soms wat langer stil blijf staan dan ik zou willen.

De strijd tussen hart en hoofd

Het is mijn hart, de emotie, die het liefst los wil breken en vrij wil zijn. Alles loslaten en vrij leven. Toch ben ik er middenin, de strijd tussen hoofd en hart.

Mijn haart schreeuw uit wat het wil, mijn hoofd gaat er tegen in. Ik kan niets anders doen dan van een afstandje erna gaan kijken.

Daarbij waren de natuur en de paarden een soort leermeester voor mij.

Op het strand van de waal of tijdens een rit in het bos lukt het mij om de gedachten te laten lopen, te laten stromen hand in hand met de emoties die eraan verbonden zijn.

(mindful) Zijn 

Wanneer ik het paard voel, de natuur zie kan ik de negatieve gedachtes loslaten. De stress valt van me af en ik ben in het moment, het hier en nu.

Ik wordt gedragen. Mijn trouwe vriend draagt mijn zorgen met mij, zonder spanning.

Doordat ik me concentreer op mijn lichamelijke sensaties, de bewegingen van het paard, mijn zit, kan ook ik mijn spanning loslaten en in balans komen. Zowel lichamelijk als geestelijk.

Om nog dieper in het zadel te gaan zitten laat ik alle spanning los die ik niet nodig heb om zo te zitten.

Van mijn voeten, kuiten, bovenbenen, heupen, buik, handen, armen en schouders tot aan mijn nek en kruin.

Op het paard lukt mij dit altijd heel gemakkelijk. Dan ben ik automatisch mindful. Omdat ik in het moment kan leven, kan zijn.

Handelen vanuit de normen en waarden

Leuk als het lukt op het paard, maar hoe moet het dan verder? Thuis, in het dagelijkse leven heb ik immers niet altijd een paard bij de hand om zo maar even weer tot bezinning te komen. Het gaat er echter om dat ik weet wat ik kan doen om het loslaten te stimuleren wanneer ik niet bij de paarden of in de natuur ben.

Hier is helaas geen tovertruc voor – alhoewel dat ontzettend fijn zou zijn- het is heel hard werken, reflecteren en van een afstandje naar jezelf kijken.

Het handelen vanuit je normen en waarden is niet voor iedereen vanzelfsprekend, wel is het haalbaar.

Je moet ten eerste weten wat je eigen normen en waarden überhaupt zijn. Dan pas kan je de stap zetten tot actie.

Als ik goed naar mezelf kijk, zie ik van een afstandje wat ik voel en denk.

Elke emotie geeft mij een signaal. De signalen te negeren zou fataal zijn.

Ik zou weliswaar in de al te bekende neerwaardse spiraal terecht komen.
Maar als ik er WEL naar luister dan zie ik, analyseer ik, wat eigenlijk dit gevoel heeft getriggert en welke gedachten erbij horen.

Vervolgens heb ik een keus. Ik kan kiezen wat ik hiermee wil doen.

Zo komt het dat ik kan kiezen om in het kader van mijn waarden te handelen. Bewust loslaten en stil blijven staan bij wat er is.

Ik voorkom op deze manier dat mijn gedachten met mij een loopje nemen en er weer een strijd tussen hoofd en hart ontstaat.

Leren loslaten doormiddel van paarden

Hoe kunnen paarden je nou hierbij helpen? Het is heel simpel. Paarden reageren op je. Zij zijn altijd authentiek, dat betekend ze laten alleen dat zien wat er op dat moment speelt. Dat betekend zijn handelen naar wat er op dat moment voor hun het meest belangrijk is.

Paarden houden zich nooit bezig met verstoppen van gevoel maar handelen altijd in een lijn met hun behoeften. 

Wij als mensen zijn anders gewent in de huidige maatschappij. Echter als wij nu met paarden in contact treden krijgen wij een overduidelijke heldere spiegel voorgehouden. De paarden reageren dusdanig sensitief op ons gedrag, dat er geen onderuit komen is voor het niet gezegde.

Er is geen mogelijkheid om emoties te verbergen, de paarden nemen dit waar en laten dit in de interactie duidelijk merken.

Wat je van de paarden “te horen krijgt” blijft op de een of andere manier bij je hangen. Dit komt omdat je het letterlijk aan je eigen lijf hebt ervaren.

Vandaar dat de therapie of coaching met paarden zo krachtig is.

2018-03-23T10:54:20+00:00